Folosim cookies pentru imbunatatirea experientei pe website-ul nostru. Apasand buttonul "Accepta", constitue acceptul dumneavoastra.
1 min de citit
Învață să spui NU

Ce sunt limitele

      Limitele sunt acele norme în care încadrăm situații pe  care vrem să le facem sau nu. „Nu” este o limită personală, o graniță pe care o trasezi și până la care ești dispus să mergi. Ține de fiecare dintre noi unde alege să traseze această linie, ce înseamnă „prea mult”, ce este prea riscant și ce este important pentru noi. Pentru un ,,nu’’ hotărât, dar încă politicos și poate și cald, e nevoie însă de mult antrenament și chiar cunoaștere de sine. Până acolo, pentru a echilibra motivele de mai sus cu dorința de a refuza totuși, găsim adesea câteva completări ca fiind necesare, căci un simplu nu ar părea nepoliticos, agresiv și chiar ar lăsa o tăcere apăsătoare – ca și cum ar fi incomplet.  Ce simt când spun “Da” si de fapt vreau să spun „Nu”. In primul rând voi simți neputința de avea incredere în mine și de a spune asertiv ceea ce vreau de fapt. Voi simți ca voi fi acceptat/ă  doar dacă voi face pe plac altora. Voi simți furie pe propria persoană. Voi simți că eu nu contez pentru mine. Voi simți lipsă de respect pentru mine. Înseamnă că eu nu am suficientă încredere în mine și aștept validare din exterior.

De ce nu pun limite ? 

Din frica de a nu dezamăgi, să nu pierd anumite persoane, cred că doar așa voi fi suficient de bun/ă și acceptaț/ă. De ce sunt benefice limitele Atunci când voi pune limite clare situațiilor voi simți că contez în primul rând pentru mine. Astfel îmi voi păstra integritatea și demnitatea personală fără a acumula furie, îmi voi păstra principiile și valorile sănătoase, de fapt îmi voi păstra respectul față de mine și voi învăța că prima validare trebuie să vină din interior. Dacă te regăsești în situația aceasta, apelează la psihoterapie pentru a îmbunătății acest aspect. Împreună vom parcurge pași și tehnici prin care vei învăța să pui limite sănătoase printr-o comunicare asertivă, să ai încredere în ceea ce vrei, ce îți place și să întelegi că prima validare sănătoasă este ceea care o primești din interiorul tău.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.