Sunt sigură că de multe ori auziți cuvântul Disociere.
Ce este disocierea: este un mecanism de adaptare care poate fi folosit automat de creierul uman pentru a supraviețui unui eveniment traumatic sau supărător. Atunci când apar simptome disociative, acestea pot fi resimțite diferit pentru fiecare persoană, dar în general sunt împărțite în trei categorii: disocierea, depersonalizarea si derealizarea. Disociere: un sentiment de detașare de corpul tău, de sentimentul tău de sine sau de mediul înconjurător. Poate părea înfricoșător acest sentiment, însă el are un rol important în dureri emoționale puternice și greu de înțeles și acceptat. Vestea bună este că în psihoterapie învăț clientul despre acest sentiment ,să îl înțeleagă, să accepte propriile emoții și să le gestioneze, astfel încât acest sentiment să se evapore.
Răspunsuri la Traumă - ”Luptă, Fugi, Îngheață” Aceste tipuri de răspuns la traumă nu se regăsesc exclusiv în cazul persoanelor care au trecut prin evenimente cu un impact profund (cum ar fi războiul, moartea sau dezastrul). Realitatea este că trauma există de-a lungul unui continuum de manifestări ale stresului. Micile evenimente pot fi, de asemenea, profund marcante, deoarece trauma este o experiență subiectivă și individualizată. De exemplu, unii factori de stres traumatici pot include evenimente precum o despărțire dureroasă, o trădare a încrederii, un loc de muncă abuziv sau experiența unui eveniment ce provoacă sentimente de frică de-a lungul unei perioade de timp. Efectele complexe ale traumei te pot afecta în mod semnificativ atunci când aceasta nu este procesată și integrată din punct de vedere emoțional, mintal și spiritual. Dacă nu este rezolvată, trauma se poate transforma în energie blocată, înghețată, la care corpul tău va răspunde fiziologic într-un mod unic, sub forma unui răspuns la traumă.
Traumele nerezolvate Cei care suferă de traume nerezolvate o fac adesea în tăcere. Multe dintre semnele și simptomele traumei nerezolvate sunt aproape invizibile și este posibil să nu fii conștient de faptul că cel de lângă tine suferă. Efectele traumei nerezolvate pot fi devastatoare și ne pot afecta: obiceiurile și perspectiva asupra vieții viața de familie și relațiile interpersonale poate declanșa dureri fizice reale, simptome și boli poate duce la o serie de comportamente autodistructive . Există câteva simptome tipice persoanelor care se confruntă cu traume nerezolvate. Printre cele mai comune sunt: Flashback-uri și coșmaruri Impulsuri și încercări nerezonabile de a-i salva pe alții Temeri extreme care apar fără motiv Gândire de tip „alb sau negru” Atacuri de panică repetate Niveluri inadecvate de autoînvinovățire Dificultate în relații și atașament Niveluri ridicate de evitare a conflictelor Tulburări de alimentație și/sau autovătămare A te simți constant ca o victimă.