1 min de citit
Dependențele

1. Psihice - dorința compulsivă de a consuma anumite substanțe sau dorința de a repeta anumite comportamente pentru a obține starea de bine. 

2. Fizice - apariția unor simptome specifice în momentul în care organismul simte lipsa substanței sau a comportamentul adictiv. Persoana care alege să se lase controlată de o substanță sau un comportament pentru a înlătura disconfortul psihic, trăiește senzația iluzorie de siguranță, senzația că trăiește într-o lume fără probleme. Consumul de substanțe și repetitivitatea unor comportamente, stimuleaza eliberarea în creier a unor substanțe chimice, interpretate de corp ca ,,răsplată” și induce starea de bine de moment. Dependența apare atunci când corpul este învățat cu ”răsplată” chimică rapidă și fără efort, se obișnuiește leneș, cere din ce în ce mai mult și simte din ce în ce mai mare dificultatea de a-și produce singur substanțele necesare stării de bine.

 Dependenţa apare din existența unui gol interior, de regulă un deficit de iubire din partea persoanelor apropiate sau un deficit de iubire față de sine (deficitul respectiv poate fi unul real sau creat de interpretarea personală) și declanșează ca atitudine cautarea împlinirii prin mijloace exterioare. Persoana simte revoltă față de faptul că ceea ce este în exterior nu-i satisface nevoie, dorințele, așteptările. Deoarece persoana nu se iubește/acceptă așa cum este, dezvoltă o dificultate în a avea grijă de implinirea propriilor nevoi, o dificultate în a-și asuma reponsabilitatea decizională și comportamentală în construcția propriei vieți așa cum și-o dorește. Senzația interioară este că o viață frumoasă depinde de ceea ce este în exterior, de oameni și de acțiunile lor, de locul în care trăiesc, de ”noroc”, ș.a.m.d.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.