Folosim cookies pentru imbunatatirea experientei pe website-ul nostru. Apasand buttonul "Accepta", constitue acceptul dumneavoastra.
1 min de citit
Procesul Psihoterapeutic

Ca ființe vii, avem nevoie să căutăm ajutor. În cazul psihoterapiei, ea este un proces care pune omul pe calea către rezultat, nu îl obține însă în locul acestuia. Schimbarea are loc treptat – pentru că este vorba despre schimbări de mentalitate și comportament, iar, prin definiție, acestea nu se pot petrece rapid. Este cu siguranță nevoie să se producă schimbări mici mai degrabă mai repede decât mai târziu, dar schimbările mari, fundamentale, se vor vedea în timp. 

𝐑𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐟𝐮𝐧𝐝𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥 𝐚𝐥 𝐩𝐬𝐢𝐡𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞𝐢 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐬𝐚̆ 𝐬𝐭𝐢𝐦𝐮𝐥𝐞𝐳𝐞 𝐜𝐚𝐩𝐚𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐞𝐱𝐢𝐬𝐭𝐞𝐧𝐭𝐞 𝐚𝐥𝐞 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐚𝐧𝐞𝐢 𝐬̦𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢𝐚𝐬𝐜𝐚̆ 𝐫𝐞𝐳𝐢𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭̦𝐚 ( înțelegere, vindecare) 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐢𝐚. 𝐀𝐬̦𝐭𝐞𝐩𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐧𝐬𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐫𝐚𝐩𝐢𝐝𝐚̆ 𝐧𝐮 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐬𝐭𝐚̆. Cu cât oamenii sunt mai traumatizați și mai în suferință, există tendința de a spera la tratamente și soluții rapide.  În psihologie, suntem reticenți să discutăm despre fenomenul de „vindecare”, pentru că terapeuții sunt cei care stimulează capacitatea organismului de a se regla, dar în același timp depind de capacitatea organismului de a se regla. De asemenea, psihoterapeuții depind și de contextul persoanei: dacă acesta nu se schimbă și rămâne în continuare stresant, agresiv, chiar toxic, este foarte greu ca persoana să fie mai bine foarte rapid. 

𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐝𝐢𝐬𝐜𝐮𝐭𝐚 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐳𝐮𝐥𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐨𝐬𝐢𝐛𝐢𝐥𝐞 𝐢̂𝐧 𝐩𝐬𝐢𝐡𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐢𝐞, 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐧𝐞𝐜𝐞𝐬𝐚𝐫𝐚̆ 𝐨 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚𝐫𝐞 𝐫𝐞𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢̂𝐧𝐚𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐬̦𝐢 𝐢̂𝐧 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐬𝐢𝐡𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐞𝐮𝐭𝐢𝐜. 𝐍𝐮 𝐬𝐞 𝐩𝐨𝐭 𝐟𝐚𝐜𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐦𝐢𝐬𝐢𝐮𝐧𝐢 𝐢̂𝐧 𝐚𝐟𝐚𝐫𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐞𝐢 𝐞𝐯𝐚𝐥𝐮𝐚̆𝐫𝐢.  Nu toate rezultatele dorite de un client sunt posibile și nu toate rezultatele posibile sunt dorite încă de la început – unele devin dorite pe parcurs, după ce se produc primele schimbări. De aceea, este necesară o perioadă de evaluare pentru a înțelege ce rezultate sunt posibile în acest proces, precum și care este etapizarea lor și ce trebuie făcut pentru a le obține. 

Ce înseamnă un proces psihoterapeutic corect și sănătos? 𝐒̦𝐚𝐧𝐬𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐮𝐬̦𝐢𝐭𝐚̆ 𝐚𝐥𝐞 𝐮𝐧𝐮𝐢 𝐩𝐫𝐨𝐜𝐞𝐬 𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐞𝐮𝐭𝐢𝐜 𝐝𝐞𝐩𝐢𝐧𝐝, 𝐩𝐞 𝐝𝐞 𝐨 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞, 𝐝𝐞 𝐜𝐚𝐩𝐚𝐜𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐥𝐢𝐞𝐧𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢, 𝐬̦𝐢, 𝐩𝐞 𝐝𝐞 𝐚𝐥𝐭𝐚̆ 𝐩𝐚𝐫𝐭𝐞, 𝐝𝐞 𝐚𝐛𝐢𝐥𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐥𝐞 𝐬̦𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐮𝐧𝐨𝐚𝐬̦𝐭𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐬𝐢𝐡𝐨𝐭𝐞𝐫𝐚𝐩𝐞𝐮𝐭𝐮𝐥𝐮𝐢.  Atunci când ne referim la capacitatea persoanei care cere ajutor terapeutului, ne referim la posibilitatea ei de a se implica în procesul terapeutic, de a reflecta asupra propriilor conținuturi și de a-și dori să facă o schimbare, precum și de perseverența cu care va urma acele schimbări.  De asemenea, șansele de reușită depind și de cunoașterea și abilitatea pe care le are terapeutul în a facilita procesul psihoterapeutic, ceea ce nu se fundamentează pe talentul terapeutului, ci pe cunoașterea lui științifică. Prin acest lucru, înțelegem modul în care funcționează psihicul uman, limitele acestuia și cunoașterea în profunzime a procesului prin care o persoană are nevoie să treacă pentru a ajunge la o serie de schimbări și rezultate.

Comentarii
* E-mailul nu va fi publicat pe site.