PROVOCĂRILE ÎN RELAȚII
Relațiile sănătoase cu ceilalți ne creează un cadru prielnic pentru a ne putea bucura, să fim performanți și motivați la muncă, adică să avem o calitate a vieții crescută ceea ce include sănătatea fizică și emoțională crescute.
Dar desigur, ele uneori sunt greu de întreținut și de adus la un standard dorit. Un element foarte important care ne determină să nu avem relațiile dorite este neîncrederea. Încrederea este pe cât de importantă , pe atât de fragilă și pierderea ei se poate întâmpla foarte ușor. Atunci când încrederea s-a pierdut, chiar și cele mai apropiate relații se pot rupe. Pierderea încrederii este supărătoare, sau în unele cazuri dureroasă.
Unii simțim pierdută încrederea când îi percepem pe ceilalți ca egoiști, alții când percepem aroganța, manipularea, minciuna, interesele ascunse, lipsa de integritate, agresivitatea, infidelitatea, critica și judecata, etc. Încrederea este un element central în multe aspecte din viața noastră. Ea ne influențează gândirea, deciziile, comportamentul, relațiile și viața profesională iar grija pentru lucrurile care ne fac să simțim încredere este o formă de grijă pentru sănătatea noastră generală.
Experimentăm încredere când vedem că ceilalți își respectă promisiunile, sunt punctuali, își cer iertare, recunosc greșelile, sunt integri, arată stabilitate emoțională, oferă suport, păstrează secrete. Nevoile emoționale și valorile ne guvernează comportamentul și au un impact semnificativ asupra încrederii. Este important să înțelegem care sunt principalele noastre nevoi dar și ale celor din apropierea noastră, pentru a putea crea relații mai sănătoase. Diferențele ne atrag, ne încântă, devenim creativi fiind diferiți, însă sunt și motivul pentru care avem conflicte, pentru care ne judecăm unii pe ceilalți. Provocarea mare este și de a ne înțelege pe noi și a ști cum să ne facem înțeleși. Cunoașterea diferențelor clarifică multe dintre tensiunile din relații și ne eliberează de multă judecată. Conversațiile, în special cele care generează conflicte de regulă ne sperie și asta ne determină să le evităm. Însă prin conflicte și conversații, uneori dificile, ne înțelegem profund și ne cunoaștem unii pe ceilalți. Evitarea lor poate duce la suferințe inutile, motiv pentru care este recomandat să învățăm cum să le purtăm și cum să le transformăm în experiențe constructive Pentru tine ce este provocator în relații? Pentru tine ce te face să simți încredere în ceilalți? Pentru a reușii să faci față provocărilor în relațiile dificile, e nevoie de resurse psihologice sănătoase și stabile. A avea o stare de bine și implicit resurse nu înseamnă neapărat ca suntem mereu fericiți sau pozitivi. Uneori înseamnă că avem capacitatea de a face față cu bine dificultăților care apar. Iar pentru asta este bine să înțelegem și să integrăm practici și obișnuințe care întrețin procesul. CUM SĂ ÎȚI CREȘTI RESURSELE
- Fii atent să ai un somn de calitate
-Hrănește-te corespunzător
-Fă pauze de relaxare periodice pe parcursul zilei
-Fă o plimbare fără telefon în natură
-Lucrează la abilitatea de a fi prezent cu mintea și gândurile tale -Conectează-te cu un prieten
-Stabilește-ți o rutină de muncă de care te poți ține
- Integrează săptămânal un plan pentru activități fizice și relaxante
- Dezvoltă-ți abilitatea de a sta conectat în activități, fără a te lăsa distras
- Împărtășește o experiență pozitivă unui coleg, socializează
- Oferă altora din ceea ce ai: idei, timp, suport